Мляко и кафе...
+5
Yuksel Remzi
Sirin
Milena-Irshad
mirvam
ZahraFBI
9 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Мляко и кафе...
...или с една дума - капучино
http://vbox7.com/play:7528e533
أشهد أن لا إله إلاَّ الله و أشهد أن محمدا رسول الله
http://vbox7.com/play:7528e533
أشهد أن لا إله إلاَّ الله و أشهد أن محمدا رسول الله
Кафето-любопитно:)
Пиенето на кафе сближава, доказаха австралийски психолози. Хората отправят покани за кафе, защото кофеинът ги прави по-склонни да приемат мнението на другия. Това се оказва особено полезно в политиката и при срещите с непознат.
"Пий, пий едно кафе - аз ти казвам... добре е...". Така към черната напитка приканва още дядо Вазов. Според проучване на психолози кафето издава много за характера на човека.
"Счита се, че хората, които са привърженици на прием на горещо кафе, са по-щедри, по-общителни. Обратно - хората, които приемат студената кафена напитка, се счита, че са по-затворени", казва доц. Донка Байкова, консултант по хранене и диететика.
Естетите предпочитат капучино, а младите майки пият кафе лате. За мързеливите остава студеното кафе. Професионалистите в бранша залагат по-скоро на външния вид и качеството на напитката, отколкото на темперамента на клиента.
"Когато кремата е много светла, това означава, че кафето е воднисто, с кисел вкус. А когато е много тъмна, то е горчиво и прегоряло. Така че трябва да се намери балансът. Хубаво е кафето, което купуваме, да е пакетирано. При по-дълго седене на въздух, ароматът му изчезва", казва Илияна Капитанска, бариста маестро.
Илияна е бариста маестро - т.е. специално обучен човек да приготвя и сервира кафе. Въпреки, че професията не е много позната в България, у нас вече има 13 такива специалисти.
Кафето е втората най-купувана стока в света след нефта. Освен по черния цвят, те си приличат и по свойството да разгорещяват. Учени твърдят, че 1-2 чашки кафе на ден водят до разпалване на сексуалните желания. Наред с положителните последици, за пиенето на кафе свети и червена лампичка. То трябва да се пие късо, с чаша вода.
"В никакъв случай кафето не се комбинира с други кофеинсъдържащи напитки, защото тогава действието на кофеина става засилено... Аз лично препоръчвам интервалите от приема на кафе да бъдат не повече от 2 часа", съветва доц. Донка Байкова.
Най-скъпото кафе в света се приготвя от изпражненията на индонезийска маймуна. Местните хора събират природния дар и го продават. На вкус то е описвано като "шоколадово", "с вкус на орехи". У нас чаша от "натуралния" еликсир струва 70 лева.
"Пий, пий едно кафе - аз ти казвам... добре е...". Така към черната напитка приканва още дядо Вазов. Според проучване на психолози кафето издава много за характера на човека.
"Счита се, че хората, които са привърженици на прием на горещо кафе, са по-щедри, по-общителни. Обратно - хората, които приемат студената кафена напитка, се счита, че са по-затворени", казва доц. Донка Байкова, консултант по хранене и диететика.
Естетите предпочитат капучино, а младите майки пият кафе лате. За мързеливите остава студеното кафе. Професионалистите в бранша залагат по-скоро на външния вид и качеството на напитката, отколкото на темперамента на клиента.
"Когато кремата е много светла, това означава, че кафето е воднисто, с кисел вкус. А когато е много тъмна, то е горчиво и прегоряло. Така че трябва да се намери балансът. Хубаво е кафето, което купуваме, да е пакетирано. При по-дълго седене на въздух, ароматът му изчезва", казва Илияна Капитанска, бариста маестро.
Илияна е бариста маестро - т.е. специално обучен човек да приготвя и сервира кафе. Въпреки, че професията не е много позната в България, у нас вече има 13 такива специалисти.
Кафето е втората най-купувана стока в света след нефта. Освен по черния цвят, те си приличат и по свойството да разгорещяват. Учени твърдят, че 1-2 чашки кафе на ден водят до разпалване на сексуалните желания. Наред с положителните последици, за пиенето на кафе свети и червена лампичка. То трябва да се пие късо, с чаша вода.
"В никакъв случай кафето не се комбинира с други кофеинсъдържащи напитки, защото тогава действието на кофеина става засилено... Аз лично препоръчвам интервалите от приема на кафе да бъдат не повече от 2 часа", съветва доц. Донка Байкова.
Най-скъпото кафе в света се приготвя от изпражненията на индонезийска маймуна. Местните хора събират природния дар и го продават. На вкус то е описвано като "шоколадово", "с вкус на орехи". У нас чаша от "натуралния" еликсир струва 70 лева.
????- Гост
Re: Мляко и кафе...
Интересно проучване. То сближава, ама според мене най-много сближаването става между продавача и клиента
Съмнява ме това проучване да не е някаква реклама на кафето.
Преди месеци бях попаднал на статия, че малко алкохол е било полезен за бременните. Па и било научно доказано. Ех живот, живот, с пари всичко се доказва "научно". Толкова алчни са станали производителите на алкохол, че искат и бременните да им правят оборот.
Съмнява ме това проучване да не е някаква реклама на кафето.
Преди месеци бях попаднал на статия, че малко алкохол е било полезен за бременните. Па и било научно доказано. Ех живот, живот, с пари всичко се доказва "научно". Толкова алчни са станали производителите на алкохол, че искат и бременните да им правят оборот.
mirvam- Брой мнения : 60
Join date : 15.01.2010
Re: Мляко и кафе...
Разбира се,че ще има и реклама.Не претендирам за достоверност на статията,просто ми хареса и затова го публикувам.Знам,че много от нас са любители на кафето. и малко любопитна информация ще им хареса.
????- Гост
Re: Мляко и кафе...
Да сестра, така е.Hadidja написа:Разбира се,че ще има и реклама.Не претендирам за достоверност на статията,просто ми хареса и затова го публикувам.Знам,че много от нас са любители на кафето. и малко любопитна информация ще им хареса.
И аз от скоро започнах да пия по-често, но като че ли на мене ми действа обратно, такава дрямка ми идва, че чакам ятцията като топъл хляб. И аз не знам на какво се дължи.
mirvam- Брой мнения : 60
Join date : 15.01.2010
Re: Мляко и кафе...
Аз като един примерен любител на кафе не мога да не се включа в темата. Честно казано, харесвам кафето не заради ефекта му, защото при мен понякога той е такъв , а понякога такъв - , а заради аромата му. Не знам дали проучването и статията са с комерсиална цел, но определено мога да кажа, че ще си запазя предпочитанията към класическото, обикновено и не толкова скъпо кафе
أشهد أن لا إله إلاَّ الله و أشهد أن محمدا رسول الله
Re: Мляко и кафе...
С най-голямо удоволствие сестрице !!!
أشهد أن لا إله إلاَّ الله و أشهد أن محمدا رسول الله
أشهد أن لا إله إلاَّ الله و أشهد أن محمدا رسول الله
Re: Мляко и кафе...
Ех, че ароматно кафе си предложила, направо само като гледам снимката ме ободрява
Много ми харесва турската поговорка, в която се казва, че едно кафе се помни 40 години.
Много ми харесва турската поговорка, в която се казва, че едно кафе се помни 40 години.
mirvam- Брой мнения : 60
Join date : 15.01.2010
Re: Мляко и кафе...
Да си призная, тази поговорка не я знаех . Какъв по-точно е смисълът й?
أشهد أن لا إله إلاَّ الله و أشهد أن محمدا رسول الله
أشهد أن لا إله إلاَّ الله و أشهد أن محمدا رسول الله
Re: Мляко и кафе...
Аз също не съм чувала тази поговорка,но знам друга турска,която много ми харесва -"Душата не иска нито чай,нито кафе.Душата иска разговор,а кафето е само повод."
????- Гост
Re: Мляко и кафе...
Аз, като любител на кафето, само мога да се радвам на тази темичка
Много обичам мляко с кафе, като си добавя канела и ванилия, но ванилията не винаги.
Знам, че много кафеджии ще кажат, че истинското кафе, е чистото, но харесването на кафето е въпрос на лично възприятие. Обичам турско кафе, но толкова години всяка сутрин и ранния следобед, пиех турско, че сега ми се пие мляко с кафе и канела
Но аромата...как да не го обичаш?!
А Хадиджа е права - кафето е повод за разговор, да...
Сетих се още нещо. Захра - латето се прави от същите съставки, както капучиното, но най-напред се вдига висока пяна на млякото, прави се кафето. Внимателно се отсипва млякото, като се задържа пяната да не пада, смесва се с кафето, а после пяната се изсипва върху сместта. Слага се ванилия.
Ох, не знам дали стана ясно...
Много обичам мляко с кафе, като си добавя канела и ванилия, но ванилията не винаги.
Знам, че много кафеджии ще кажат, че истинското кафе, е чистото, но харесването на кафето е въпрос на лично възприятие. Обичам турско кафе, но толкова години всяка сутрин и ранния следобед, пиех турско, че сега ми се пие мляко с кафе и канела
Но аромата...как да не го обичаш?!
А Хадиджа е права - кафето е повод за разговор, да...
Сетих се още нещо. Захра - латето се прави от същите съставки, както капучиното, но най-напред се вдига висока пяна на млякото, прави се кафето. Внимателно се отсипва млякото, като се задържа пяната да не пада, смесва се с кафето, а после пяната се изсипва върху сместта. Слага се ванилия.
Ох, не знам дали стана ясно...
Re: Мляко и кафе...
Ей,ама ние направо да вземем да си направим един фенклуб на кафето-както се оказа,всички сме големи любители на тази напитка
????- Гост
Re: Мляко и кафе...
Както си мисля, има и други неща, които бихме харесвали всички...
Айде да не е "голо" кафе
Айде да не е "голо" кафе
Re: Мляко и кафе...
'Преди повече от хиляда и двеста години трудещите се дълги часове работници се чудели как да стоят бодри и свежи без този стимулант, докато едно стадо любопитни кози и техния козар -арабин на име Халид, открили тази променяща живота субстанция. Докато козите му пасяли по етиопските баири той забелязал, че след поемането на зрънцата на определено растение козите ставали особено жизнени и превъзбудени. Чрез варенето на тези зрънца, започва да се приготвя ал кахуа...."
'Първото кафене в Европа отваря във Венеция през 1645 г. след като кафето идва на континента чрез търговия със Северна Африка и Египет. Кафенето на Лойдс в Лондон (края на 17 век) става място са срещи на търговци и корабостроители...'
'Кафето е златото на обикновения човек, и точно като златото то дава на човек усещането за лукс и благородство' - Шейх Абдул Кадир, който пише най-ранния познат ръкопис с история на кафето през 1588г.'
Избрах ви 3 откъсчета от книгата 'Мюсюлманското наследство в нашия свят', глава "По следите на кафето", която случайно, или не, е първа в книгата.
Нескопосаният превод е лично мой.
***
'Първото кафене в Европа отваря във Венеция през 1645 г. след като кафето идва на континента чрез търговия със Северна Африка и Египет. Кафенето на Лойдс в Лондон (края на 17 век) става място са срещи на търговци и корабостроители...'
***
'Кафето е златото на обикновения човек, и точно като златото то дава на човек усещането за лукс и благородство' - Шейх Абдул Кадир, който пише най-ранния познат ръкопис с история на кафето през 1588г.'
Избрах ви 3 откъсчета от книгата 'Мюсюлманското наследство в нашия свят', глава "По следите на кафето", която случайно, или не, е първа в книгата.
Нескопосаният превод е лично мой.
Sirin- Брой мнения : 22
Join date : 17.10.2009
Кафето и чаят предпазват от диабет тип 2
Консумацията на чай и кафе, включително безкофеиново кафе понижава риска от развитие на захарен диабет тип 2.
Австралийски учени са разгледали 18 отделни проучвания, обхващащи близо 500 000 души.
Анализът на данните показва, че хората, които пият по 3 - 4 чаши кафе или чай дневно имат с една пета по-нисък риск да развият диабет тип 2. Същото количество безкофеиново кафе намалява опасността от заболяването с една трета.
Консумацията на всяка допълнителна чаша кафе понижава риска със 7 %.
Според учените положителният ефект на тези напитки се дължи на съствки като магнезий, антиоксиданти и хлорогенна киселина, а не на кофеина.
Захарен диабет тип 2 обикновено възниква след 40-годишна възраст, когато панкреасните клетки все още произвеждат инсулин, но той не е достатъчен или не действа правилно.
Лекува се чрез диета и повишена двигателна активност, а при нужда се започва лечение с медикаменти.
Австралийски учени са разгледали 18 отделни проучвания, обхващащи близо 500 000 души.
Анализът на данните показва, че хората, които пият по 3 - 4 чаши кафе или чай дневно имат с една пета по-нисък риск да развият диабет тип 2. Същото количество безкофеиново кафе намалява опасността от заболяването с една трета.
Консумацията на всяка допълнителна чаша кафе понижава риска със 7 %.
Според учените положителният ефект на тези напитки се дължи на съствки като магнезий, антиоксиданти и хлорогенна киселина, а не на кофеина.
Захарен диабет тип 2 обикновено възниква след 40-годишна възраст, когато панкреасните клетки все още произвеждат инсулин, но той не е достатъчен или не действа правилно.
Лекува се чрез диета и повишена двигателна активност, а при нужда се започва лечение с медикаменти.
Re: Мляко и кафе...
Milena-Irshad написа:Както си мисля, има и други неща, които бихме харесвали всички...
Айде да не е "голо" кафе
Yuksel Remzi- Брой мнения : 134
Join date : 28.10.2009
Assalamu aleykum
Mislq 4e i az moga da se vklyu4a malko po tazi tema.Imam edin spomen ,koyto nqma da zabravq nikoga!Tova be6e v Turciq i po to4no na proslovutata kapalu 4ar6i.Vurvime si nie dvamata s edin priqtel i razglejdame magazinite i stokite,no az izvednuj osetih mirizmata na kafe.Osetih q sigurno za6toto ot dosta vreme ne bqh pil tursko kafe,a samo tehniqt Seylonski 4ay.Kazah mu trqbva da otidem i da izpiem po edno.toy me popita dali ne sum lud,za6toto tuk kafeto e dosta skupi4ko.No za men v tozi moment nqma6e zna4enie cenata , a samoto kafe.Otidohme i si poru4ahme po edno.Donesoha ni go v edni golqmi 4a6i,no i sega si spomnqm aromata koyto se nose6e pokray nas.Interesnoto e drugo ,4e tam ostanahme okolo 2 4asa i prez cqloto tova vreme kaymaka na kafeto ne se izgubi ,ami se sslq po stenite na 4a6ite.Togava si spomnih i pogovorkata:"Kogato pie6 tursko kafe to miri6e na istoriq".T moje bi i pogovorkata 4e turskoto kafe se pomni 4o godini e vqrna.I do den dne6en nikude ne sum pil i sigurno edvam li 6te piq takova kafe na drugo msto,vupreki 4e tuk pri nas se pie po princip samo tursko kafe.
Togava vidqh i kak go pravqt,no tova e dulga istoriq.Nistina ima istoriq v maystorluka na turskoto kafe.
Togava vidqh i kak go pravqt,no tova e dulga istoriq.Nistina ima istoriq v maystorluka na turskoto kafe.
Ali Hakimali- Брой мнения : 16
Join date : 30.01.2010
Age : 47
Местожителство : s.Avramovo
Re: Мляко и кафе...
Един брат от Света Петка казваше, че при тях го варят на пясък.
Сподели иншаАллах как го правят.
Сподели иншаАллах как го правят.
Re: Мляко и кафе...
Знам,че такова кафе правят в някои хотели във Велинград и в Банско.Технологията е следната-има скара с дървени въглища,а отгоре метална тава,пълна с пясък.Този пясък се нагрява от жарта на дървените въглища и джезвето с кафе се слага в пясъка,докато заври.Става по-бавно,но си струва чакането .Кафето е невероятно.Джезвето задължително трябва да е медно.
Поне аз така съм виждала да се прави кафето в пясък.Може да има и други начини.А за селата около Света Петка знам,че се пие почти турско кафе,там го правят и на жар,което също е един от начините за правене на ароматно кафе.От значение е и използването на традиционни чаши за кафе-т.нар.филджани,те представляват порцеланови чаши,но без дръжки отстрани и са малко по-широки от обикновените порцеланови.
Поне аз така съм виждала да се прави кафето в пясък.Може да има и други начини.А за селата около Света Петка знам,че се пие почти турско кафе,там го правят и на жар,което също е един от начините за правене на ароматно кафе.От значение е и използването на традиционни чаши за кафе-т.нар.филджани,те представляват порцеланови чаши,но без дръжки отстрани и са малко по-широки от обикновените порцеланови.
sumaya- Брой мнения : 45
Join date : 01.02.2010
Re: Мляко и кафе...
Уаалейкум ассалам!
Сестра Sumaya, използувам тук темата да те поздравя в "добре дошла" :-)
Да, когато се вари бавно кафето, каймака става гъст. Чашките без дръжки, малки, като напръстничета, ги позлват в арабските страни също. Свекър ми ни донесе от там един набор от чашки. В началото ми беше трудно да свикна да пия в тях, имайки навика да пия голяма чаша кафе (за чай). Хах, май такива сме си българите. Но после ми беше много много приятно да пия в малка чашка и сега само, когато си правя кафето с мляко, пия в по-голяма чаша, но тя е специална за капочино.
Мъжа ми разказваше, че в арабските страни (поне преди време, когато той е бил там), са държали кафеника постоянно горещ и кафето се сгъстява.
Пият го гъсто и сладко :-)
Сестра Sumaya, използувам тук темата да те поздравя в "добре дошла" :-)
Да, когато се вари бавно кафето, каймака става гъст. Чашките без дръжки, малки, като напръстничета, ги позлват в арабските страни също. Свекър ми ни донесе от там един набор от чашки. В началото ми беше трудно да свикна да пия в тях, имайки навика да пия голяма чаша кафе (за чай). Хах, май такива сме си българите. Но после ми беше много много приятно да пия в малка чашка и сега само, когато си правя кафето с мляко, пия в по-голяма чаша, но тя е специална за капочино.
Мъжа ми разказваше, че в арабските страни (поне преди време, когато той е бил там), са държали кафеника постоянно горещ и кафето се сгъстява.
Пият го гъсто и сладко :-)
Re: Мляко и кафе...
Ес-селяму алейкум,сестра
Добре заварила!
А кафето,за което говориш-гъсто и сладко,при нас му казват-"кафе като за ходжа" .Само че не знам защо .
Добре заварила!
А кафето,за което говориш-гъсто и сладко,при нас му казват-"кафе като за ходжа" .Само че не знам защо .
sumaya- Брой мнения : 45
Join date : 01.02.2010
Re: Мляко и кафе...
Намерих и малко любопитна информация за кафето .
[b]1 чаша кафе=140 литра вода
Знаете ли,че за една чаша кафе са нужни 140 литра вода?
Изчислено от засяването до почистването,през изсушаването,транспорта и изпичането на кафето, за една чаша се изразходват 140 литра вода.
Невероятно,но факт
[b]1 чаша кафе=140 литра вода
Знаете ли,че за една чаша кафе са нужни 140 литра вода?
Изчислено от засяването до почистването,през изсушаването,транспорта и изпичането на кафето, за една чаша се изразходват 140 литра вода.
Невероятно,но факт
sumaya- Брой мнения : 45
Join date : 01.02.2010
Страница 1 от 2 • 1, 2
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите