Раздел за баници
Страница 1 от 1
Раздел за баници
Зелник от село Орлов Дол (Баница с праз)
За тестото:
400мл вода
1 ч л сол
1 с л оцет
брашно - около 900гр, но тестото трябва да е еластично и годно за точене.
Зеле (плънката):
4 стръка праз
100-150 гр ориз
200 мл олио
Приготвяне:
* Започва се от приготване на плънката - нарязва се праза на ситно и се задушава в олиото и 100мл вода до омекване.
* Прибавя се ориза и се задушава пак до омекването му.
* Тестото се омесва и разделя на 7-8-9 топки - според големината на кората (респ.тавата)
* Отделят се 2 от топките.
* Останалите се разтокват (не съвсем тънко) и се изпичат или на сач - с големина на тавата, или направо в тавата и във фурната - кората трябва да е леко запечена.
* В загрята фурна става много бързо и като се извади всяка кора се сгъва на 4 и прибира в кърпа да "почине".
* Тавата се намазва с малко олио и се поставя разточена едната кора от отделените 2 топчета.
* Тя трябва да е по-голяма от тавата и да излиза ванън по краищата и.
* Върху нея се поставя пълна лъжица от плънката, като се разпределя по цялата кора.
* След това се нареждат другите кори - изпечените, като между всяка се поставя и от плънката.
* Най-отгоре се поставя другата кора -неизпечена и разточена от отделените 2 топчета.
* Краищата на долната кора се свиват нагоре и прищипват по горната, така че да се запечатат.
* Пече в загрята фурна.
* Като се извади от фурната се напръсва с малко вода и завива с кърпа да се задуши.
***Прави се с точени в момента кори и изпечени на сач. Сега се продават готови такива, така че задачата да си направим вкусен зелник става по-лесна.
Зелника става вкусен и с фините кори от магазина, но тогава се нареждат 2 кори -плънка, пак кори и така. На дъното трябва да има поне 4 фини кори. Или ако ще се завиват - което е по-трудния вариант - на дъното се поставят 2 кори, след което се вземат корите по 2, поставя се плънка, завиват се на руло и се нареждат върху корите. Най-горе пак се поставят 2 кори. В този случай материала за плънката се намалява наполовина.
За тестото:
400мл вода
1 ч л сол
1 с л оцет
брашно - около 900гр, но тестото трябва да е еластично и годно за точене.
Зеле (плънката):
4 стръка праз
100-150 гр ориз
200 мл олио
Приготвяне:
* Започва се от приготване на плънката - нарязва се праза на ситно и се задушава в олиото и 100мл вода до омекване.
* Прибавя се ориза и се задушава пак до омекването му.
* Тестото се омесва и разделя на 7-8-9 топки - според големината на кората (респ.тавата)
* Отделят се 2 от топките.
* Останалите се разтокват (не съвсем тънко) и се изпичат или на сач - с големина на тавата, или направо в тавата и във фурната - кората трябва да е леко запечена.
* В загрята фурна става много бързо и като се извади всяка кора се сгъва на 4 и прибира в кърпа да "почине".
* Тавата се намазва с малко олио и се поставя разточена едната кора от отделените 2 топчета.
* Тя трябва да е по-голяма от тавата и да излиза ванън по краищата и.
* Върху нея се поставя пълна лъжица от плънката, като се разпределя по цялата кора.
* След това се нареждат другите кори - изпечените, като между всяка се поставя и от плънката.
* Най-отгоре се поставя другата кора -неизпечена и разточена от отделените 2 топчета.
* Краищата на долната кора се свиват нагоре и прищипват по горната, така че да се запечатат.
* Пече в загрята фурна.
* Като се извади от фурната се напръсва с малко вода и завива с кърпа да се задуши.
***Прави се с точени в момента кори и изпечени на сач. Сега се продават готови такива, така че задачата да си направим вкусен зелник става по-лесна.
Зелника става вкусен и с фините кори от магазина, но тогава се нареждат 2 кори -плънка, пак кори и така. На дъното трябва да има поне 4 фини кори. Или ако ще се завиват - което е по-трудния вариант - на дъното се поставят 2 кори, след което се вземат корите по 2, поставя се плънка, завиват се на руло и се нареждат върху корите. Най-горе пак се поставят 2 кори. В този случай материала за плънката се намалява наполовина.
Тутманик
Не знам как сте с месенето - за долната рецепта може да се ползва и купено тесто, просто трябва да се раздели на топки и да се разточи.
Давам рецептата с тестото:
Продукти
1 и 1/2 чаени чаши брашно
150 г сирене
1/3 пакетче (40 г) краве масло
1 к.ч. олио
2 яйца
1/2 кибритена кутийка мая
1 щипка сол
Маята се размива с малко топла вода, добавя се част от брашното и се оставя да втаса. С останалото брашно, втасалата мая, солта и малко вода се замесва тесто. То се разделя на 4-5 топки, които се разточват на дебели кори. Корите се нареждат в намазана с мазнина малка тава, като между тях се поръсва от мазнината (смес от олио и масло) и от разбитите яйца и сирене. Върху последната кора се поръсва само мазнина. Тутманикът се оставя да втаса и се пече в умерена фурна.
Давам рецептата с тестото:
Продукти
1 и 1/2 чаени чаши брашно
150 г сирене
1/3 пакетче (40 г) краве масло
1 к.ч. олио
2 яйца
1/2 кибритена кутийка мая
1 щипка сол
Маята се размива с малко топла вода, добавя се част от брашното и се оставя да втаса. С останалото брашно, втасалата мая, солта и малко вода се замесва тесто. То се разделя на 4-5 топки, които се разточват на дебели кори. Корите се нареждат в намазана с мазнина малка тава, като между тях се поръсва от мазнината (смес от олио и масло) и от разбитите яйца и сирене. Върху последната кора се поръсва само мазнина. Тутманикът се оставя да втаса и се пече в умерена фурна.
Re: Раздел за баници
Да ви кажа - направих тутманик с готово тесто, което разделих на 4 топки - хубаво е да е малко повече тестото и да се направят поне 6 кори, но...
Изпекох го в тава, покрита с хартия за печене - хем не залепна, кюхен не се изцапа тавата :-)
Аз тая хартия я уважавам все повече и почти всичко пека само на нея :-)
Отиде малко сирене и само 1 чйце беше достатъчно, защото слагах само мазнина и малко чйце между корите, а само в средата и сирене.
След като се изпече, намазах отгоре с масло (с маргарин).
Изпекох го в тава, покрита с хартия за печене - хем не залепна, кюхен не се изцапа тавата :-)
Аз тая хартия я уважавам все повече и почти всичко пека само на нея :-)
Отиде малко сирене и само 1 чйце беше достатъчно, защото слагах само мазнина и малко чйце между корите, а само в средата и сирене.
След като се изпече, намазах отгоре с масло (с маргарин).
Similar topics
» Раздел за кексове
» Раздел за малчугани
» Раздел за напитки
» Раздел за десерти
» Раздел за салатки :-)
» Раздел за малчугани
» Раздел за напитки
» Раздел за десерти
» Раздел за салатки :-)
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите