Един въпрос
2 posters
Страница 1 от 1
Един въпрос
селям алейкум сестри искам да ви питам защото имате мн повече знания и опит. възможно ли е в сиренето дунавия да има свинска мас ?
Yuksel Remzi- Брой мнения : 134
Join date : 28.10.2009
Re: Един въпрос
Уаалейкум ассалам
Аллах да е доволен от теб, че отвори този въпрос. Особено както напоследък много се злоупотребява със състава на храните, особено на млечна основа. Хората биват много заблуждавани, но това е често в резултат от незнание, макар и не всеки да трябва и да е длъжен да знае от какво и как се прави сиренето.
По принцип всички сирена по света се приготвят по еднакъв начин – пастьоризирано мляко се пресича с мая за сирене – получава се сиренена маса, която после се оцежда до определена степен и вече според технологията се заквасва и зрее при определени условия. Маята за сирене се произвежда синтетично – това е един ензим, наречен Ренин (извличан преди това от агнешки стомахчета – сирище), който е „отговорен“за коагулацията на белтъците на млякото – за казеина; другият белтък, който остава в суроватката се коагулира чрез загряване – Извара. След това сиренената маса се заквасва с различни млечнокисели бактерии и плесени, които водят до специфичните за даден вид сирене цвят, консистенция, вкус и аромат.
При Дунавия процеса е малко по-специфичен и различното е и това, че от суроватката на Дунавия не може да се прави извара, в суроватката няма тези вещества, както при другите сирена. Оригиналната "Дунавия" започна да се прави в Русе, като за целта беше закупена швейцарска инсталация, която използва ултрафилтрация за извличане на полезните вещества от нлякото-над 80% от тях отиват в сиренето, а не се губят в суроватката, както е при традиционната технология. Целият процес е автоматизиран- в цеха реално работят двама души, и всичко е съобразено със задължителните преди 1989 г БДС. Затова "Дунавията" изглезда по мазна-просто маслеността си остава в сиренето, и от суроватката не може да се прави снетана и извара.
Искам да кажа, че няма такава част от процеса на производството на сирене, при която да се добавят допълнително мас или нещо друго. Да не говорим от ислямска, но от търговска гледна точка също е много скъпо добавянето на мас.
Просто пак подчертавам, много хора спекулативно поднасят всякаква информация, която по-често няма нищо общо с действителността. Хората често се заблуждават покрай високата масленост на сирене Дунавия и не си я обясняват по друг начин, освен ако не е добавена мас...
ИншаАллах да съм отговорила правилно и подробно.
Разбира се, ако някой разполага с още инфо, ще бъде интересно за всички ни.
Аллах да е доволен от теб, че отвори този въпрос. Особено както напоследък много се злоупотребява със състава на храните, особено на млечна основа. Хората биват много заблуждавани, но това е често в резултат от незнание, макар и не всеки да трябва и да е длъжен да знае от какво и как се прави сиренето.
По принцип всички сирена по света се приготвят по еднакъв начин – пастьоризирано мляко се пресича с мая за сирене – получава се сиренена маса, която после се оцежда до определена степен и вече според технологията се заквасва и зрее при определени условия. Маята за сирене се произвежда синтетично – това е един ензим, наречен Ренин (извличан преди това от агнешки стомахчета – сирище), който е „отговорен“за коагулацията на белтъците на млякото – за казеина; другият белтък, който остава в суроватката се коагулира чрез загряване – Извара. След това сиренената маса се заквасва с различни млечнокисели бактерии и плесени, които водят до специфичните за даден вид сирене цвят, консистенция, вкус и аромат.
При Дунавия процеса е малко по-специфичен и различното е и това, че от суроватката на Дунавия не може да се прави извара, в суроватката няма тези вещества, както при другите сирена. Оригиналната "Дунавия" започна да се прави в Русе, като за целта беше закупена швейцарска инсталация, която използва ултрафилтрация за извличане на полезните вещества от нлякото-над 80% от тях отиват в сиренето, а не се губят в суроватката, както е при традиционната технология. Целият процес е автоматизиран- в цеха реално работят двама души, и всичко е съобразено със задължителните преди 1989 г БДС. Затова "Дунавията" изглезда по мазна-просто маслеността си остава в сиренето, и от суроватката не може да се прави снетана и извара.
Искам да кажа, че няма такава част от процеса на производството на сирене, при която да се добавят допълнително мас или нещо друго. Да не говорим от ислямска, но от търговска гледна точка също е много скъпо добавянето на мас.
Просто пак подчертавам, много хора спекулативно поднасят всякаква информация, която по-често няма нищо общо с действителността. Хората често се заблуждават покрай високата масленост на сирене Дунавия и не си я обясняват по друг начин, освен ако не е добавена мас...
ИншаАллах да съм отговорила правилно и подробно.
Разбира се, ако някой разполага с още инфо, ще бъде интересно за всички ни.
Re
Благодаря ти мн . мн сестра.Аллах да е доволен от теб.сега съм спокоен.
Yuksel Remzi- Брой мнения : 134
Join date : 28.10.2009
Similar topics
» Кабалисти защитават евреите...Въпрос на вяра....
» Най-голямото богатство за един крадец...
» От един форум
» Един нов гост
» Един ден от живота на две съпруги
» Най-голямото богатство за един крадец...
» От един форум
» Един нов гост
» Един ден от живота на две съпруги
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите